Gründerliv – en drøm blir realisert

linepåskjær

For to år siden, omtrent på denne tida, bodde jeg i Hellas og drømte om å starte en ny bedrift i Norge: Å høste tang og tare i fjæra og selge på Bondens Marked. Ikke det at jeg var spesielt opptatt av det som vokser i fjæra, men ettersom jeg skulle flytte tilbake til Norge etter 21 år ved Middelhavet og trengte et levebrød, tenkte jeg dette kunne være noe.

I Hellas hadde jeg hatt besøk av Zoe Christensen fra Fremtidens Mat, hun var den første som introduserte meg til tang og tare i kjøkkenet. Zoe importerer viltvoksende tang og tare fra Island, Canada og Irland, og er en av de personene i Norge som kan mest om bruk av tang og tare i kosten. Zoe sådde det første frø til ideen, som for alvor begynte å vokse da jeg tok kurset The New Nordic Diet på Universitetet i København. I det nye nordiske hverdagskostholdet, som har inspirert kokker i Michelin-klassen, handler det nettopp om å utnytte de matressursene vi finner i naturlig i Norden, inklusive tang og tare.

De årene jeg bodde i Hellas var dette en selvfølge – de lekreste delikatessene var de som ble laget på det du kunne plukke eller høste selv i naturen: Salat av ville sikoriblad, dampet vill asparges og snegler kokt med urter. I kjøkkenmedisinskapet hadde jeg kamillete og olje av Johannesurt. Å gå på tur betydde å gå med rompa i været, bøyd for å plukke det som kunne spises på engen, langs landeveien og fjellstiene.

kamille750px

I Norge har vi også lang tradisjon for matauk, men av en eller annen grunn har dette i liten grad omfattet tang og tare, selv om vi vet at vikingene spiste rødalgen søl.

Jeg begynte å lese om de ulike tang- og taresortene, om hvor de vokser og hva de kan brukes til, og jo mer jeg leste, jo mer overbevist ble jeg om at dette var en strålende ide. På ernæringsstudiet hadde jeg jobbet mye sammen med frøyværingen Line Solbakken, og det ble naturlig å spørre henne om hun ville bli med. Slik ble Frøya tare startet.

DSC_0128

Men det er dette med teori i forhold til praksis. I bøkene sto det hvilken tare som vokser hvor. Ifølge bøkene skulle det bare være å rusle ned i fjæra og forsyne seg.

«For no´toill! Du må ut på skjæra for å finni tarra!» fikk jeg derimot beskjed om fra erfarne tareskjærere her på Sula.

På 60-tallet, før stortrålerne tok over, var dette big business her i Øyrekka. I likhet med i dag ble taren brukt til industriformål.

Arnljot tok meg med ut på skjæra og viste meg hvor taren gror.

tarehøst

Og Ingvald viste meg hvordan man skjærer tare.

ingvald

Nå visste jeg hvor vi kunne finne de taresortene vi ønsket og hvordan vi skulle høste de.

Eneste problemet var å komme seg dit. Vi trengte båt og en båtvant person til å kjøre den. Noen som kjente skjærgården rundt Sula. Det måtte være relativt vindstille og selvfølgelig fjære sjø.

Tiny little problems. Men en ekte gründer lar seg ikke stoppe av noen små hindringer på veien.

påveiheim

Nå står vi foran vår andre sesong, og det er fristende å oppsummere det første året slik: Vi hadde ikke peiling! Vi visste ingenting. Vi hadde lest noen bøker og gjort endel research. Jeg hadde intervjuet en ekspert på feltet. Året i fjor handlet om prøving og feiling. Kanskje mest feiling. Men utrolig nok kom vi oss både på Trøndersk Matfestival, et Bondens Marked og i Ravnkloa, likevel.

Målet i år er å få høstet mye, mye mer, slik at vi kan ha en stabil leveranse.

Å feile mindre.

Å bli mer proffe.

DSC_0045

Vi har en mentor som hjelper oss med planlegging og alt det vi er dårlige på, og vi har fått en ny person med på laget, Ola Flyum. Han har båt og kjenner skjærgården – og er i likhet med Line og meg, innstilt på at lønna for tarejobbinga muligens først kommer i himmelen. Her er Ola sammen med Arnljot, på taretur.

Om noen dager setter vi i gang igjen.

fabrikken

Fabrikklokalet er nyskura og står klart. Som de fleste gründere har vi valgt å bruke minst mulig penger der det ikke er nødvendig: Arbeidsbenkene har vi arva fra gammel-skolen på Sula, samt fra en nabo som skulle bytte ut kjøkkenet. Line har snekra tørkestativene våre, og Ola har laget taklampa.

grunderliv

9.mars er det nymåne, og de etterfølgende dagene er fjæra på sitt laveste. Så håper vi bare på vindstille, og helst blå himmel. Og selvfølgelig at der er rikelig med tare i sjøen.

I motsetning til i fjor tør jeg si at i år er vi forberedt. Bring it on!

sukkertare

Legg igjen en kommentar