Næringsinnhold i tare

dulse-fresh

Tang og tare, med en fellesbetegnelse kalt alger, inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som planter på land(1,7). Tørkede alger inneholder for eksempel rikelig med jod (4,7), og 14 ganger mer kalsium enn melk (1,7). I tillegg inneholder de mineraler som kalium, natrium, magnesium, sink, kobber, klorid, svovel, fosfor, vanadium, kobolt, mangan, selen, krom, arsen, jern og fluor. Alger er rike på vitaminer: A, alle B-vitaminene inklusive B12, C, D, E, og K (1,2,7).

Olje fra alger inneholder mye mer A og D-vitamin enn tran (5,7).

Alger inneholder mellom 4 og 25% proteiner og kostfiber (1,2,6,7).

Alger har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan bidra til å avgifte tungmetaller fra kroppen vår (1,3,7).

Tar vi utgangspunkt i helsedirektoratets råd til viktige næringsstoffer, ser vi at ved daglig bruk av tare gjør det lettere å oppnå anbefalt inntak av ulike næringsstoffer. Tare kan i all hovedsak anses som et vitamin -og mineraltilskudd. Når tare brukes direkte i maten, slipper man i tillegg å ta vitamin -og mineraltilskudd i pilleform.

 EN LITEN ADVARSEL!

Sukkertare og fingertare har et høyt innhold av iod. Det anbefalte dagsbehovet av jod er 100 mikrogram pr. dag, og et inntak under 1000 mikrogram pr. dag er helt trygt. Et høyt inntak av jod over lengre tid kan gi stoffskiftesykdommer. Et gram fersk sukkertare eller fingertare kan inneholde så mye som 8000 mikrogram jod. Et gram tørket tare inneholder under en tidel av dette. Ved et normalt forbruk er det altså ingen fare for at du vil få i deg for mye jod.

Jod er vannløselig. Så mye som 99 prosent av joden i for eksempel fingertare forsvinner i vannet hvis du koker taren. Kokevannet vil altså inneholde mer jod en selve taren.

Mangel på jod eller for høyt inntak av jod kan føre til struma, en sykdom som er uhyre sjelden i Norge i dag. Jodmangel påvises gjennom en urinprøve.

Lavt stoffskifte, hypothyreose, skyldes vanligvis en autoimmun sykdom og har ikke noe med jodmangel å gjøre. Forsøk på å kurere lavt stoffskifte ved å ta tilskudd av jod i form av tare, enten som tabletter eller te, kan gjøre tilstanden verre! Ikke eksperimenter med dette – følg legens forordninger!

DSC_0020

 

(1) http://www.nyttnorge.com/havets-gr%C3%B8nnsaker-tang-og-tare-inn-i-kosten.html

(2) https://www.ntnu.no/c/document_library/get_file?uuid=4483e0a0-0cec-4c65-9342-4a8362f573e3&groupId=51882

(3) http://www.seaweed.ie/algae/rhodophyta.php

(4) http://www.matmerk.no/okologisk/na-er-det-viktigere-enn-pa-lenge-a-spise-tang-og-tare

(5) http://www.norskalgeforening.no/en-munnfull-alger-i-stedet-for-en-skje-tran/

(6) http://www.algaeindustrymagazine.com/solazyme-promoting-new-source-food-protein/

(7) http://www.ryandrum.com/seaweeds.htm

Legg igjen en kommentar